In de huidige tijd wordt het moeilijker om contact te onderhouden met de mensen om ons heen, en nog meer voor die kwetsbare mensen in de gemeenschap die vooral afhankelijk zijn van onze hulp. Vele van ons voelen zich hulpeloos, omdat we willen helpen. Niet dat we niet weten hoe dat moet, maar nu moet het zonder onze eigen gezondheid of die van anderen in gevaar te brengen. We weten dat er mensen zijn die hulp en ondersteuning kunnen gebruiken, maar we weten niet hoe we de eerste stap moeten zetten om die steun te geven.

Er zijn echter wel dingen die u kunt doen! Zowel groepsprojecten (met corona veilige maatregelen zoals 1,5m afstand) als een aantal individuele acties zijn mogelijk! Een voorbeeld van een groepsactie is een recent AdamHelpt-initiatief dat plaatsvond bij SPIN. SPIN is een organisatie die niet alleen speeltuinen opzet voor kinderen in Amsterdam-Noord, maar ook mogelijkheden organiseert voor kinderen van alle leeftijden om samen te leren en te spelen. Door dit te doen geven de organisatoren de kinderen (en hun ouders!) de kans om ‘nieuwe werelden’ te ontdekken en leuke activiteiten uit te proberen die ze misschien niet zelf zouden doen, maar via Spin de steun krijgen die ze nodig hebben. Tijdens het recente initiatief is een ​​groep vrijwilligers bij elkaar gekomen om noodzakelijke reparaties, onderhoudswerkzaamheden en verbeteringen aan apparatuur uit te voeren zodat, wanneer de tijd rijp is, alle speeltoestellen weer veilig kunnen worden gebruikt. Dit project herinnert ons eraan dat we ons moeten voorbereiden op de toekomst en wat we moeten doen om andere mensen te helpen, zodat ze zich de komende maanden veilig en gesteund voelen. Het is een zorg minder voor een gezin dat mogelijk al te maken heeft met problemen die door de pandemie zijn veroorzaakt.

Omdat corona nog steeds aanwezig is, voelen sommigen zich misschien meer op hun gemak bij het kiezen van een individueel project om anderen in de gemeenschap te ondersteunen. De organisatie die AdamHelpt mede hebben opgericht, kunnen u in dit geval helpen. Organisaties waar u onder andere terecht kunt, zijn: Serve the City Amsterdam (STC), Buurennetwerk en Stichting Present. Een voorbeeld van een dergelijke actie is de voedsel- en donatie-inzameling voor ouderen, daklozen en verstandelijk gehandicapten. In de eerste maanden van de pandemie van het coronavirus heeft STC 842 voedselpakketten en lunches, 100 cupcakes, 68 cakes, 98 pizza’s en maar liefst 6045 pannenkoeken verzameld en gedistribueerd! Deze ongelooflijke hoeveelheid voedsel werd mogelijk gemaakt door individuele donaties en donaties van bedrijven, zoals het Waldorf Astoria Hotel dat 40 taarten en 200 pannenkoeken schonk en Salesforce, dat veel voedselpakketten schonk via het Leger des Heils. Voor veel ouderen die een voedselpakket ontvingen, was het een ongelooflijke opluchting om eenvoudige dingen zoals koffie te ontvangen. Velen van ons vinden het vanzelfsprekend dat de essentiële dingen voor het ontbijt in de koelkast liggen als we wakker worden of dat we naar de supermarkt kunnen gaan om wat jam te kopen. Maar voor hen  die niet mobiel zijn of tot de risicogroepen behoren, kan het een enorme opluchting zijn om te weten dat er iets is om op je brood te smeren als ontbijt, zonder naar buiten te hoeven gaan en je gezondheid of zelfs je leven in gevaar te brengen.

Andere mooie initiatieven zijn onder andere het spelen van een spelletje ‘boter, kaas en eieren’ door het raam met gehandicapte ouderen (zie hier), of de supermarktketen Jumbo die geld inzamelt voor een winkel die niet-bederfelijke artikelen aanbiedt aan mensen die in armoede leven in Amsterdam (meer informatie hier) of dit geweldig initiatief van Amsterdammers die door de stad liepen tijdens een videochat met een oudere. Op deze manier heeft de oudere een dagelijkse route of een zonnige wandeling kunnen beleven zonder zichzelf in gevaar te brengen door corona. Deze ervaring was niet alleen plezierig vanuit het perspectief van de oudere, maar ook vaak een interessante ervaring voor de jongere die delen van Amsterdam met geheel nieuwe ogen ervaart. De oudere vertelde vaak over ervaringen die ze hadden op een bepaalde hoek, een huis of een straat; een hoekje waar de jongere Amsterdammer misschien al vaak langs liep, kreeg nu betekenis door die ideeën en ervaringen. Een video hierover is hier te zien.

Zoals u kunt zien, zijn er veel verschillende mogelijkheden om te helpen in deze onzekere tijden. Het is aan u of u ondersteuning wil bieden aan groepen of aan individuen, door uw tijd aan te bieden, of door een geldelijke gift te doen. Wat belangrijk is, is dat u uw hart opent en de eerste stappen zet om degenen te ondersteunen die dit het meest nodig hebben. Als u nog steeds niet zeker weet hoe u vrijwilligerswerk kunt doen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen (link naar de formulierpagina) zodat we onze gemeenschap samen kunnen ondersteunen. Omdat we samen sterk zijn. Samen zijn we Amsterdam.

 

Geschreven door: Monika Seyer