Een betere toekomst planten

Het idee dat tijd doorbrengen in de natuur goed is voor je mentale gezondheid is alles behalve nieuw. Het schijnt onder andere te werken tegen depressie, het verlaagt stress en het verschaft simpelweg een gevoel van welzijn en gelukzaligheid. Je handen in de aarde steken tijdens een tuinier project is dan ook het ideale teamuitje. Het is dus ook zeker geen toeval dat het bedrijf Thomas Thor, een vooraanstaand recruitment bureau in de nucleaire industrie, uit is gekomen bij het herstructureer project van de tuin bij Centrum Kijkduin 

In de woorden van office manager en verborgen tuinier talent Becky Riddle‘Wij waren op zoek naar een project waarbij we als team samen de handen uit de mouwen konden steken. Dit project bleek een ideale fit met onze wens om positieve energie op te wekken in samenwerking met de mensen aldaar.’  

Ook Cordaan was ontzettend blij met het project en de ontvangen hulp. Sinds haar oprichting is Centrum Kijkduin een veilige plek geweest voor bezoekers om te ontspannen, socialiseren en te verbinden met andere mensen. Ook al is het centrum open voor iedereen, het gros van de vaste bezoekers heeft last van, of is herstellende van, een mentale aandoening. 

Een middag hard, maar met een lach op het gezicht, werken was alles wat het team van Thomas Thor nodig had om de tuin volledig te transformeren en klaar te maken voor de aanstaande lente. 

 


Aan het einde van de dag was de tuin volledig getransformeerd 

 

Het bij elkaar brengen van Thomas Thor en Cordaan 

 Het opknappen van de tuin van Centrum Kijkduin stond al enige tijd op de agenda, maar de benodigde investering van zowel tijd als geld maakte dat het project tot op heden een brug te ver leek. Thea, één van de organisatoren bij Kijkduin, geeft aan dat ze een groot fan is van dergelijke, relatief korte projecten omdat ze minder belastend zijn voor de bezoekers van het centrum. Zowel de bezoekers als de staf van het centrum zijn dol op de tuin en zodra het weer het toelaat stroomt de tuin al snel vol voor leuke activiteiten.  

‘Een project als dit brengt positiviteit voor iedereen die erbij betrokken is en de opgeknapte tuin zal ervoor zorgen dat de mensen meer naar buiten zullen willen komen,’ aldus Thea. Het opknappen van de tuin stond al geruime tijd op de agenda
 

 

Eén met de natuur 

Kasey, lerares van beroep en verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van het project vindt dat we ‘het in de buurt zijn van de natuur vaak voor lief nemen, ook al heeft het een enorme positieve invloed op ons mentale welzijn.‘  Naast haar voorliefde voor tuinieren was haar motivatie bij het opzetten van het  project dat het voor iedereen die er aan mee deed ook iets goeds moest brengen. In nauwe samenwerking met Thea was het hoogste doel om ervoor te zorgen dat de tuin een plek werd waar zowel de reguliere bezoekers maar ook de buurt profijt van kon hebben. ‘Het is middels door talloze studies aangetoond dat het in de natuur zijn tot zeer positieve effecten leidt bij mensen met mentale problemen.’  Dergelijke projecten zijn niet enkel geweldig voor de ontvangers van de hulp, maar dragen ook zeker bij aan het team-gevoel van de deelnemers. Wetende dat het verzette werk ten goede komt van de vele toekomstige bezoekers van Centrum Kijkduin, sloten we de dag af met een glimlach op ons gezicht. 

 

Benieuwd naar het resultaat? Kom zelf een keer kijken! Of beter nog, wil je zelf een keer meedoen aan een soortgelijk project? Alleen of met je bedrijf, kijk snel hoe je een steentje kan bijdragen op www.adamhelpt.nl.