Een zonnig uitje op een regenachtige dag

Op 20 februari bezochten vrijwilligers van De Zoncorporatie woonlocatie Kadoelerbreek, een begeleide woonlocatie in Amsterdam-Noord waar voor ouderen met een verstandelijke beperking gezorgd wordt. De bewoners zijn kwetsbaar en velen hebben mobiliteitsproblemen, maar ze genieten nog erg van sociaal contact en erop uitgaan. De Zoncorporatie is een relatief jong bedrijf dat zonnepanelen en LED-verlichting aanbiedt aan verschillende woningscorporaties. Ze hadden al eerder fundraisers georganiseerd, maar dit was hun eerste vrijwilligersdag met de hele groep. Nik van De Zoncorporatie legde uit dat ze dit project hebben gekozen omdat het overeenkwam met hun bedrijfswaarden en visie. Een deel van de vrijwilligers van De Zoncorporatie ging vandaag helpen met het verven van de gangen van de woonlocatie, en de andere vrijwilligers namen 20 bewoners mee op een bustrip.

De Kadoelerbreek kon wel een nieuwe lik verf gebruiken; de witte muren zijn door de tijd heen versleten geraakt, vooral de lagere gedeelten waren vies en versleten door alle rolstoelen en trolleys die dag in dag uit voorbijkomen. Het team dat achterbleef in Kadoelerbreek zorgde ervoor dat alles er weer als nieuw uit kwam te zien. In een middag hebben ze een nieuwe verflaag aangebracht en hebben ze flink schoongemaakt. Toevallig was een van de jongens een stukadoor die een beschadigd deel van de muur kon repareren, zodat zelfs dat deel er weer goed uitziet. 

De groep vrijwilligers en bewoners die op excursie gingen, werden vergezeld door het team van Adam Helpt en Adri en Natalie van de woonlocatie. In de bus ontmoetten vrijwilligers en bewoners elkaar. De vrijwilligers hielpen de bewoners de bus in en uit, liepen met ze, of duwden de rolstoelen. Het was een regenachtige dag maar de chauffeur, Ron, nam de schilderachtige route door Monnickendam, Volendam en Edam voordat ze uiteindelijk bij Simonehoeve uitkwamen. Hier werd er eerst cake gegeten met een drankje erbij, om vervolgens naar de kaasmakerij en klompenfabriek te gaan. We hoorden hoe kaas wordt gemaakt en meer over de geschiedenis van Nederlandse klompen. Dit werd vervolgd door een kaasproeverij en de kans om wat echte traditionele Nederlandse producten te kopen. 

Simonehoeve is een familiebedrijf dat 15 minuten van Amsterdam-Noord ligt, dichtbij Volendam. Joke van Simonehoeve legde uit dat ze in het hoogseizoen iedere dag veel toeristen ontvangen. Maar in het laagseizoen, zoals nu, zijn ze erg blij als er groepen zoals deze van Kadoelerbreek en De Zoncorporatie langskomen. 

Alle Kadoelerbreekbewoners zagen er tevreden uit en vonden het tripje erg leuk. Adri legde uit dat het in het huis zelf best moeilijk kan zijn om te socializen, vooral voor bewoners zonder familie. De staff verzorgt de bewoners natuurlijk erg goed, maar soms mist een bewoner het extra een-op-een contact dat de vrijwilligers nu juist wel goed konden geven. Dit was de eerste keer dat ze met zo’n grote groep vrijwilligers hadden gewerkt en Adri was van tevoren een beetje bezorgd of het niet te veel mensen zouden zijn, maar het werkte eigenlijk juist heel goed. Gedurende het jaar organiseert het personeel van Kadoelerbreek andere excursies voor de bewoners.  Ooit namen ze de meest mobiele bewoners mee op een korte vakantie in de Ardennen, maar normaal gesproken maken ze kleine groepexcursies naar de kust, of naar het Nederlandse platteland. Het is niet voor alle bewoners mogelijk om voor een langere tijd weg te gaan.  

Een van de bewoners vertelde dat  ze inderdaad erg blij was om erop uit te zijn. Ze vertelde dat ze dol is op tripjes maken – vooral als dit betekent dat er ook geminigolfd wordt en ze nieuwe mensen ontmoet of zelfs vrienden maakt, al is het maar voor een middag.   

Het was een erg leuke middag. Iedereen was erg blij  met de vrijwililgers van De Zoncorporatie, dankzij hun hulp zien de gangen er nu weer zo goed als nieuw uit, en konden de bewoners een leuke middag buiten de deur beleven.

 

Elke dag komen er nieuwe mensen bij die een helpende hand, in welke vorm dan ook, kunnen gebruiken. Mocht u namens uzelf, of namens uw organisatie, deze helpende hand willen bieden, neem dan contact met ons op www.adamhelpt.nl en laat ons u helpen anderen te helpen.