Hoe een samenwerking van vrijwilligersorganisaties heeft geleid tot de start van Adam Helpt

Adam Helpt is een organisatie die al een aantal jaar bestaat. Zij brengt mensen die hulp nodig hebben en bedrijven bij elkaar. Wij hopen dat bedrijven zich gaan inzetten voor mensen die het minder goed hebben in Amsterdam en dat ze actief zullen besluiten: “Wij gaan helpen waar hulp nodig is”

Adam Helpt maakt de verbinding tussen sociale projecten en bedrijven. Adam Help coördineert projecten en helpt bedrijven bij het ontwikkelen van hun CSR strategie en hoopt dat er daardoor waardevolle relaties ontstaan tussen bedrijven en de mensen die hulp nodig in onze samenleving.

Wat je misschien niet weet is dat Adam Helpt ontstaan is uit een samenwerking tussen drie verschillende stichtingen in Amsterdam. Burennetwerk, Serve the City Amsterdam en Stichting Present.

Al deze 3 vrijwilligersorganisaties hebben één ding gemeen. Het zijn organisaties die als doel hebben mensen samen te brengen, mensen te helpen en hier vrijwilligers bij te betrekken.

Burennetwerk is een organisatie die buren aan elkaar koppelt voor kleine taken of hulpvragen. Toen Corona er was konden ouderen niet naar buiten en waren door extra eenzaam en kwetsbaar. Via Burennetwerk konden mensen uit de buurt boodschappen voor ze doen of belden ze even met elkaar om te vragen hoe het ging. Andere hulpvragen die door Burennetwerk worden opgepakt zijn, de hond uitlaten, iemand naar het ziekenhuis brengen, een wandeling samen maken etc.  Dus niet alleen mensen helpen bij je in de buurt, maar onderdeel zijn van een sterkte gemeenschap die voor elkaar klaarstaat!

Serve the City Amsterdam is onderdeel van een wereldwijde beweging die vrijwilligers en hulpbehoevende mensen en organisaties bij elkaar brengt zoals oudereninstellingen, inloophuizen voor daklozen, organisaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Serve the City organiseert projectdagen met muziek, knutselen, klussen, koken, tuinieren en nog veel meer om mensen bij elkaar te brengen. Serve the City is international georiënteerd en wij proberen over lands- en taalgrenzen heen te kijken door mensen met elkaar in verbinding te brengen. Mensen worden enthousiast als ze door kleine of grote daden kwetsbare mensen kunnen helpen. Tijdens Corona bijvoorbeeld zijn er veel boeketten gedoneerd aan het Menno Simonzhuis in Amsterdam om de ouderen een hart onder de riem te steken.  Deze actie werd uitgevoerd in samenwerking met Present en Burennetwerk.

Stichting Present is een organisatie die vrijwilligers en hulpvragers samenbrengt. Bijvoorbeeld mensen die het financieel zwaarder hebben, minder gezond zijn of sociaal eenzaam zijn. Zij willen een link zijn tussen de mensen die eenzaam zijn en de mensen die graag anderen willen helpen. Niemand zou er alleen voor moeten staan als er problemen zijn en Stichting Present wilt ervoor zorgen dat dit ook niet gebeurt en dat er helpende handen zijn.

Deze drie vrijwilligers organisaties zagen dat zij krachten konden bundelen en op die manier ook met de inzet van vrijwilligers uit bedrijven meer mensen konden helpen. Eén organisatie die zich focust op maatschappelijk verantwoord ondernemen en daarmee de koppeling tussen sociale projecten en bedrijven weet te bevorderen.

Serve the City en Stichting Present werken momenteel nauw samen en organiseren onder de naam Adam Helpt maatschappelijke verantwoorde projecten. Veel bedrijven zijn op zoek naar  een project voor hun team om zichzelf nuttig te maken en het verschil te maken in Amsterdam. Door een project te doen met Adam Helpt maken ze het verschil in het leven van anderen maar helpen ze ook om de boodschap van Adam Helpt, namelijk anderen helpen, verder te verspreiding. Zodat de beweging op gang blijft.

Bent u geïnspireerd en geraakt door onze visie en missie en wilt u ook aan de slag? Aarzel niet en bel ons gelijk! We zijn zullen samen met u als bedrijf  in gesprek gaan om te kijken wat het beste bij jullie past en hoe we jullie vrijwilligers het beste kunnen inzetten!  Natuurlijk zijn we ons er van bewust  dat we nu in een moeilijke en ingewikkelde tijd leven. Wij zijn ervan overtuigd dat we met zijn allen samen sterk kunnen staan en er weer bovenop komen. Bij de organisatie van de projecten houden wij ook rekening met de Corona restricties die er zijn. Neem contact op met ons en maak hierdoor iemand anders leven mooier, beter en gelukkiger.

Geschreven door: Monika Seyer