Kerstvreugde bij de Vreugdehof  

Opwinding hing in de lucht toen de vijftien vrijwilligers van een luchtvaartmaatschappij zich verzamelden om aan de slag te gaan met de kerstversieringen bij Centrum de Vreugdehof. Aan het einde van de dag heeft het energieke team de voorheen kale ruimte volledig omgetoverd. Een prachtig opgetogen kerstboom, geschreven kaarten voor de ouderen en versieringen alom hebben er voor gezorgd dat het revalidatiecentrum helemaal klaar was voor een fijn kerstfeest. 

 

Wie zijn de helpers? 

Het enthousiaste team bestond uit een aantal toegewijde werknemers van een luchtvaartmaatschappij die maar al te graag deelnamen aan het recente initiatief van het bedrijf om terug te geven aan de maatschappij. Ze hebben er zelfs een speciale tak voor opgericht om vrijwilligers activiteiten op te zetten. 

De coördinator van het door de maatschappij nieuw opgezette maatschappelijk investeringsprogramma, is er dankbaar voor dat ze als een van de eerste in Nederland iets met maatschappelijk verantwoord ondernemen doen. De kerntaken van het team bestaan uit het opzetten en coördineren van vrijwilligers activiteiten in en rondom Amsterdam, en het fungeert als een kanaal via welke het bedrijf tijd en geld kan investeren aan het beter maken van de maatschappij. Hij benadrukt dat projecten waarbij teamwork en zichtbare impact de voorkeur genieten en daarom is het huidige project bij de Vreugdehof perfect; ‘Veel van de bewoners hebben geen familie of vrienden, dus om hier een rol van betekenis te kunnen vervullen, terwijl we ook nog eens aan teambuilding doen, is werkelijk het ideale project.’ 

 

Zichtbare impact van het project 

Project coördinator bij de Vreugdehof, Rian Ridderhof, was onder de indruk van de grote groep vrijwilligers die onder het motto hoe meer zielen hoe meer vreugd, ook nog eens bijzonders efficiënt te werk zijn gegaan. De versierde hal is een van de belangrijkste ruimtes van het centrum en wordt benut om allerlei activiteiten te organiseren, van concerten tot spelletjesmiddagen tot rolstoeldansen. De bewoners van het centrum zijn zo ziek dat ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Rian vindt het dan ook heel belangrijk dat alle bewoners voldoende tijd en aandacht krijgen, zeker rondom kerst, en door de ontvangen hulp van het team kwam er hier extra tijd voor vrij. 

De Vreugdehof is een rehabilitatie centrum dat zich specialiseert in patiënten met fysieke handicaps en psychogeriatrische aandoedingen. Het centrum huisvest om en nabij de 280 cliënten, met leeftijden tussen de 70 en 100 jaar, waarvan het merendeel lijdt aan dementie. Vrijwilligers zijn van vitaal belang om de activiteiten van het centrum draaiende te houden. Over het algemeen springen verschillende organisaties zo twee maal per maand bij, waar individuele vrijwilligers wat meer op een wekelijkse basis meehelpen. Bij de geboden hulp kan worden gedacht aan creatieve activiteiten als schilderen en zingen, maar ook aan fysieke activiteiten als wandelen en yoga. 

  

Maatschappelijk ondernemen in opkomst 

In Nederland staat maatschappelijk verantwoord ondernemen relatief gezien nog in de kinderschoenen. Hoewel er zeker een stijging is waar te nemen zijn het vooralsnog vooral individuen, en niet bedrijven, die zich inzetten voor vrijwilligerswerk. De vrijwilligers van deze luchtvaartmaatschappij zijn wat dit betreft trendsetters in Nederland. Hun coördinator benadrukt het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen en wijdt hun focus hierop voor een groot deel aan de wortels van de maatschappij, die in de Amerika liggen. ‘We vinden projecten als deze, waarbij we de behaalde resultaten ook direct kunnen zien en voelen het fijnst. We organiseren bijvoorbeeld ook vaak fundraisers, maar die voelen toch meer afstandelijk’.  

De Vreugdehof benadrukt ook nogmaals hoe blij ze waren met het project, en dat ze altijd opzoek zijn naar meer vrijwilligers. 

Lijkt het u wat om een helpende hand te bieden bij de Vreugdehof, of bij een andere organisatie? Lees dan aub verder over Adam Helpt, haar activiteiten en de ontwikkeling van maatschappelijk verantwoord ondernemen in Nederland op websitelink?