Zonder twijfel is 2020 een historisch jaar waarop niets ons had kunnen voorbereiden. Door de pandemie aan het begin van het jaar hebben we voor uitdagingen gestaan die we niet hadden voorzien en moesten we ons aanpassen aan de onzekere tijden. Thuiswerken is voor een meerderheid van de bedrijven de nieuwe norm geworden, of voor bedrijven die over de nodige middelen beschikken om deze verschuiving überhaupt te maken. Uitdrukkingen als ‘je geluid staat uit‘ of ‘we kunnen je niet zien‘ zijn snel onderdeel geworden van onze alledaagse woordenschat.
De lockdowns werden ingesteld in een poging de curve af te vlakken en het aantal besmettingen terug te dringen, maar daardoor hebben sommige bedrijven, ondanks hun beste inspanningen, salarisverlagingen moeten voorstellen aan hun werknemers, mensen moeten ontslaan of noodgedwongen hun deuren moeten sluiten. De grootste uitdaging waarmee we waarschijnlijk zijn geconfronteerd, is het behouden van onze geestelijke gezondheid en menselijkheid. Door te herontdekken wat echt belangrijk voor ons is; onze relatie met dierbaren en het tonen van vriendelijkheid aan de minder bedeelden in onze samenleving. Werkgevers zijn gedwongen om in een introspectief hun bedrijfswaarden en bedrijfscultuur te (her-)evalueren en te beoordelen of ze nog getrouwe vertegenwoordiging zijn van hun bedrijf.
Voor Lotte de Vos, eigenaresse van café Blue Amsterdam, was haar eerste zorg hoe ze een goede werkgever kon zijn om haar medewerkers door deze moeilijke tijd te loodsen. Toen de eerste lockdown werd aangekondigd, werd Lotte gedwongen een aantal van haar werknemers te ontslaan, terwijl anderen die toen ze op school zaten al parttime in het café hadden gewerkt, ervoor kozen om te stoppen nu hun studie was afgerond. In een periode waarin ze zich aan het voorbereiden waren op wat het drukste jaar tot nu toe zou worden, werd hun hoop de bodem ingeslagen en was er een groot gevoel van teleurstelling, omdat iedereen gedwongen werd binnen te blijven.
Met een gesloten restaurant, rekeningen die betaald moesten worden, haar drie kinderen om voor te zorgen, haar zus die ook haar zakenpartner was en die in deze periode haar tweede kind baarde en de onzekerheid van dit alles, had Lotte meer dan genoeg op haar bord om zich zorgen over te maken. In plaats van zich door deze uitdagingen te laten beheersen, zetten Lotte en haar familie door en wisten ze een hectische en moeilijke periode door te komen.
Toen de tweede sluiting van vestigingen werd aangekondigd waren Lotte en haar team voorbereid. Ze kwamen bij elkaar en organiseerden activiteiten die hen als een team zouden samenbrengen, zodat ze verbonden konden blijven, ondanks dat ze niet samen konden werken. Van Zoom-feestjes, een medewerker die een online sportles gaf en een levendige WhatsApp-groep bracht het Blue Amsterdam-team een deel van de vreugde terug die ze hadden verloren, de dagen werden een beetje vrolijker en hun humeur opgewekter.
Misschien was het dit herstelde gevoel van hoop en geluk, waardoor Lotte vond dat er meer was dat ze konden doen om zich nuttig te voelen, maar deze keer richtten ze hun inspanningen op het steunen van anderen in de gemeenschap die het minder breed hadden. Ze nam contact op met Count Me In en Adam Helpt en na brainstormen over mogelijke activiteiten, zijn ze uiteindelijk uitgekomen bij een aantal projecten die volgens Lotte het beste bij haar en haar team zouden passen. In het kerstseizoen kwam het team van Blue Amsterdam bijeen om wat kerstsfeer te brengen naar kansarmen en ander mensen die het moeilijk hadden.
Iets aan kerstversieringen maakt je blij. Of het nu de kerstbomen, de kerstverlichting, of de kerstballen zijn, je kunt niet anders dan glimlachen en een warm gevoel van blijheid hebben. Blue Amsterdam was zich daarvan bewust en daarom was hun eerste project het opruimen en decoreren van een tuin, om Amsterdammers te herinneren aan een vakantiegevoel, terwijl ze thuis moesten blijven. Voor het tweede project bracht het team een bezoek aan een bejaardentehuis en verrasten ze de bewoners door het huis te versieren, en voor hun derde kerstversieringsproject bezochten ze een tehuis en werkten ze samen met de bewoners om kerstversieringen te maken.
Het team heeft een aantal ongedocumenteerden verrast met dozen vol lekkernijen om de feestdagen te vieren. In de sfeer van kerst werden ook alleenstaande moeders in een opvangcentrum getrakteerd op een kerstdiner, geserveerd door twee leden van het Blue Amsterdam-team. Met verschillende activiteiten is ook met ongedocumenteerden bij de Voedselbank gewerkt, en sommige medewerkers doen daar tot op de dag van vandaag nog wekelijks vrijwilligerswerk.
Omdat bijna elk lid van Blue Amsterdam een actief lid van de samenleving is, is vrijwilligerswerk een geweldige manier om hen bij elkaar te brengen. Het zijn mensen die gewend zijn de handen uit de mouwen te steken en hart en ziel te steken in het creëren van geweldige gerechten waar mensen van genieten. Het vrijwilligerswerk heeft het personeel de kans gegeven om actief te zijn en zich nuttig te voelen. Een bonus was dat het team na zo’n lange tijd de kans kreeg om elkaar weer eens te zien en met elkaar te werken.
Woorden zijn niet genoeg om uit te drukken hoe trots Lotte is op haar medewerkers. Ze hoopt dat ze geïnspireerd zijn om elke dag te blijven streven naar het goede en dat het hen een ander perspectief heeft gegeven op hoe ze hun leven leiden. Als werkgever bepalen de kernwaarden die je hanteert het soort bedrijfscultuur dat je wil bereiken en in tijden als deze wordt je uitgedaagd om te laten zien wat voor type leider je bent. Voor Lotte veranderde de vrijwilligerservaring haar kijk op het leven en dat deed haar beseffen hoe belangrijk het is om meer sociaal betrokken te zijn, meer te doen voor de kansarmen van de stad, en de cruciale rol die ze moet blijven spelen bij het inspireren van haar werknemers en het cultiveren van een gevoel van doelgerichtheid. Vrijwilligerswerk is een activiteit die ze van plan is te blijven doen, niet alleen voor de rest van haar leven, maar ook een initiatief dat ze in de toekomst een onderdeel wil laten uitmaken van haar bedrijfsvoering.
Ze hoopt dat Blue Amsterdam binnenkort weer open gaat met voldoende werk voor al haar medewerkers en dat zij deze periode met minimale financiële schade doorkomt om het bedrijf weer op te bouwen. Het belangrijkste is dat ze de hoop heeft binnenkort weer gasten te kunnen verwelkomen in haar restaurant en dat zij kunnen genieten van heerlijke eten met een adembenemend uitzicht over Amsterdam en de prachtige herinneringen zij hier kunnen opdoen met hun dierbaren.
Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn voor meer updates over onze activiteiten.
Wil je vrijwilligerswerk doen, of als bedrijf meewerken aan een leuk en waardevol project, laat het ons weten via [email protected] of bel 020 2440272. Samen maken we het verschil.
Geschreven door: Beatrice Thumi